Avel av höns och kalkoner

Avel

Urval av blivande avelsdjur:

Om man avser att använda sina djur i avel bör man ta en liten "neutral titt" på dem innan. Till avelsdjur bör man välja de friska och starka, de tidigt befjädrade och väl utvecklade ungdjuren.

Har man problem med dålig kläckbarhet på avelsäggen så kan man prova att börja 14 dagar innan ägginsamlandet och under resten avelssäsongen ge avelsdjuren lite extra vitaminer (filmjölk, multivitamin, groddar, jästpulver, algtillskott el.dyl.) för att de ska vara i topptrim då de värper avelsäggen och ruvar fram sina kycklingar. Man bör även se till att djuren inte tillåts bli för feta, vilket resulterar i sämre fertilitet.

Avelshöns/kalkoner i full kondition, utan vitamin-, mineral- eller annan spårämnesbrist ger starka avelsägg vilka i sin tur ger kraftiga, oömma kycklingar med hög livsduglighet och bra förutsättningar att utvecklas till goda livskraftiga produktionsdjur.

Eftersom både höns och kalkoner är produktionsdjur så väljs de ut med hänsyn till livskraft (friska, tidigt befjädrade och välvuxna djur med en tätsittande blank fjäderdräkt) och slaktegenskaper (god köttansättning, speciellt på bröstet).


Fatima med kycklingar 1998

Tuppen:

Först och främst gäller det temperamentet: 
Har den tilltänkte avelstuppen sådant att det är bra för rasen och är värt att föra vidare? Om inte bör man byta ut honom innan hönsen tillåts ruva.

1. Han bör ha ett livligt och vänligt sinnelag!

2. En bra avelstupp ska också ge bra avkommor, helst sådana som är bättre än han själv Genom att studera en blivande avelstupps systrar så kan man få en uppfattning om hans genotyp för värpning, ruvning o.dyl.

3. Först i tredje hand kan man jämföra utseendet med rasbeskrivningen och lyxen att välja en färg man själv tycker om men det är definitivt av underordnad betydelse (Det är lika där som på oss människor. Det är ingen nackdel om han är snygg att titta på, men det är inte det viktigaste.)

Hans beteende mot människor, sin familj och sina höns, samt inte minst mot sina avkommor- de små kycklingarna- är det som har den största betydelsen! 
En tupp som inte fyller dessa kriterier utan t.ex. hackar kycklingar får vara hur snygg han vill, men då anser jag honom passa bäst till coq au vin eftersom han inte har de rätta instinkterna!



Henrique - 99

För kalkontuppen gäller samma urvalskriterier som för hönstuppen - temperamentet är a och o! Här är det om möjligt ännu viktigare eftersom det rör sig om större djur.

Här bör man dessutom tänka på att inte välja den allra största tuppen till avel eftersom han blir så tung på hönorna - ett påstående som dock säjer emot sig självt lite eftersom man eftersträvar stora slaktkroppar hos avkommorna. Man bör alltså vara noga med att han har väl ansatt bröst och är allmänt "köttig" (dock inte fet!) och inte tunn och spinkig, men kanske inte välja den allra största, grövsta och klumpigaste avelstuppen. Han riskerar att inte kunna genomföra en ordentlig parning och att trampa sönder hönornas ryggar onödigt mycket.

En kalkontupp bör inte behållas mer än två år. Efter denna tid sjunker hans fertilitet och han blir även för tung för hönorna. Hönstuppen kan däremot behållas hela sin livstid, om inte inavelsprocenten blir alltför hög och defekter p.g.a. detta börjar visa sig.

Nöjet och tjusningen går ju helt förlorad om man har avelsdjur med dåliga temperament så man kanske t.o.m. måste vara rädd för dem eller för att de ska göra någon annan illa och ingen ras blir bättre av att man använder dåliga avelsdjur!

Obefogad rädsla hos ägaren/skötaren, vilken leder till att man behandlar djuren bryskt och ovarsamt kan dock leda till aggressivitet även hos mentalt bra djur!

Hönorna:
Hur är deras temperament mot människor, mot varandra och, allra viktigast, mot sina kycklingar både före och efter kläckningen? En god ruvhöna som dessutom är en utmärkt mamma är värd sin vikt i guld.
En höna som däremot hackar ägg eller kycklingar, inte sköter dem och månar om dem el. likn. hör hemma i frysboxen. Hur vacker hon än är, så har hon inte några bra egenskaper att föra vidare! 

Alla hönor i en flock bör inte vara ruvhönor men de som är det ska vara bra!


Blenda (1997-00) 
underbar mamma - här med en kyckling som roade sig med 
att åka rutschkana på mammas rygg
1999


Då en höna visar att hon vill ruva genom att ligga kvar i redet, burra upp sig och kurra på ett speciellt sätt är ett bra sätt att ge henne några redägg eller träägg, medan man samlar så många ägg man vill att hon ska ha (4-12 st).

Förvaring av avelsägg: Äggen ställs med spetsen nedåt i en äggkartong som lutas åt den ena sidan (förhöjning under ena kortsidan). Kartongen ställs på ett svalt ställe. En gång per dygn så vänds kartongen eller förhöjningen flyttas så kartongen lutar åt den andra sidan. 
På detta sätt kan man spara ägg i ca.10 dagar innan de läggs för ruvning. Dessa ägg märks med t.ex. tuschpenna och läggs samtidigt under henne för att kycklingarna ska kläckas samtidigt.

Då kan man, under den 21 dygn långa ruvningen, en gång per dag försiktigt sticka in handflatan under henne, lyfta lite, kolla äggen och ta bort eventuella omärkta ägg (som alltså tillkommit senare).

* Tips: (Från Camilla i Bro)
En provisorisk kläckningsmaskin kan vara bra att kunna ta till - om något skulle hända ruvhönan...

En sådan kan man göra av en vanlig plasthink, en tegelsten, en tallrik, två handdukar, en äggkartong och en glödlampa.

Man lägger stenen i botten av hinken, fyller på med ljummet vatten nästan upp till kanten av stenen. En tallrik placeras ovanpå stenen, på talltiken en hopvikt handduk och på allt detta ställs en äggkartong som äggen läggs i.

En 15 w. glödlampa hängs ovanför och tejpas fast så att avståndet mellan ägg och lampa är ca. 6-7 cm. Ovanpå äggen läggs en lätt fuktad handduk, men den får inte ligga alltför tätt på - lite luft måste få komma in.

En termometer läggs invid äggen. Temperaturen bör vara ca 38 grader.

Då kläckningen börjar lyfter man ner redet på golvet eller gör ett nytt att ha hönan och kycklingarna i (måste hon byta rede gör man det då kläckningen är avslutad). Hon måste alltså ner i ett ombonat rede på golvet. Där serveras de allveg-foder och vatten i en liten skål med stenar i, så kycklingarna inte kan drunkna.


Lisa med kycklingar -88

Efter några dagar går hönan ut med kycklingarna på golvet, lite på sidan av den övriga flocken, och så småningom även utomhus.


Gulice, ute i hönsgården, med kycklingar - 98

Vartefter dagarna går så går hon mer och mer in i flocken med dem. Det är då det är så viktigt att alla de övriga hönsen har bra temperament så ingen skadar kycklingarna.

Den vuxna höna eller tupp som medvetet skadar en kyckling hör, enligt min åsikt, inte hemma i en naturlig hönsflock utan i frysboxen!!


Jag håller här med Hedemorarasens "moder" (d.v.s. kvinnan som räddade Hedemorarasen från att dö ut) brukade säja:- "stopp´ dom i grytan!".

Bilder från tiden då vi födde upp både kaniner och kalkoner  och var tvungna att ha kaninerna inne hos kalkonerna.
Vi hade fått in storråttor i kaninutrymmet så Anticimex fick sanera hela stallet/kaninhuset

- Ibland blir det lite ovanliga konstellationer då man har skilda djurslag tillsammans..

Vilka konstiga kaninungar det kom ut ur Jessies bolåda...



... Nåja, skönt ser det ut i alla fall!

(titta på hennes rygg - en sovande kalkonkyckling!!)

- Finns det hjärterum...

- Undrar just vad vi födde upp för ras .... 
Kalkiner... eller är det kanioner??


Eskil med en av sina konstiga "kycklingar"
2001

- härmed avlivades myten om den elaka kalkontuppen!!

Eskil var en särdeles trevlig och försiktig herre som mycket väl kunde vara tillsammans med sina kycklingskötande kalkonhönor och, som synes, även tillsammans med ungskötande kaninhonor!

Historia från tidningen "Land":

Grannpojken råkar sparka in sin vita fotboll i hönsgården.
Tuppen tittar länge på den och säjer:
- "Jo, flickor, inte för att jag vill klaga,
men titta vilka produkter granngården levererar!"

:-))

Senaste kommentarer

15.11 | 18:55

Gäss är mycket svårare att sätta ihop än höns. Gränsa av gåshuset och släpp...

07.11 | 17:01

Hej i höstrusket Jag har två ung gäss som ska flytta ihop med 3äldre. Hur sk...

24.06 | 08:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

26.04 | 21:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker ja...