Papegojskötsel

Man har inte en papegoja 
- man lever med den!

Att skaffa sig en stor papegoja är att skaffa sig en vän för livet (eftersom den lever lika länge som en människa) MEN det är också som att skaffa sig ett barn för livet med alla barnets behov av sällskap, närhet, kärlek, näringsriktig mat, rörelsefrihet och lekmöjligheter!
En papegoja som får sitta ensam i en trång bur slokar snart och blir inte skoj att ha eftersom den protesterar genom att skrika, plocka av sig fjädrarna eller bli apatisk - man har berövat den livet!
Den är värd ett bättre öde än att bara sitta och titta på ett galler år ut och år in. Papegojor är aktiva och intelligenta individer som behöver stimulans, är värda respekt och hänsyn och som det är mycket givande att lära känna!

Papegojors basala behov:

Sällskap större delen av dygnet - antingen i form av människa eller annan fågel.

Näringsmässigt bra foder + fräscht vatten - inte bara lite frön och/eller pellets.

Rörelsefrihet - stor voljär och/eller möjlighet att, under uppsikt, vara lös på t.ex. ett klätterträd i anslutning till sin människofamilj. Med flygsele (se nedan) kan papegojorna dessutom också få följa med mer och på ett friare sätt än en vanlig burfågel kan.

Lekmöjlighet - leksaker, klätterträd och tillåtna saker att bita på och bita sönder: pinnar, leksaker m.m. Papegojors näbb växer hela tiden, precis som tänderna på alla gnagare (kanin, hamster, marsvin m.fl.) så de måste, genom sitt gnagande och bitande, få slipa av den för att den inte ska växa sig för lång. Papegojorna har dessutom i sin instinkt att kunna bita upp en hålighet som ska bli ett bo. Leksaker finns att köpa, både på zooaffärer och på nätet: Firma "Gojskoj" m.fl. har massor.


De stora papegojorna är inga flockdjur utan monogama varelser vilket medför att en ensam papegoja söker en partner i sin människofamilj istället. Gojahanen "gifter" sig ofta med familjens kvinna medan gojahonan söker sig till mannen och vissa papegojaarter är mer monogama än andra. T.ex. är en grå jako mycket mer en enmansfågel som ofta inte tolererar någon annan än sin "partner" jämfört med kakaduan som gillar sällskap av hela familjen - även om den också har hjärtat hos en person. Detta kan vara något att ta med i beräkningen vid val av art - Vad vill jag ha ut av fågelägandet, vad ska jag använda fågeln till, vilken typ av goja vill jag ha? Ska någon annan än jag sköta den? o.s.v.

Lägg tid, ork och engagemang att verkligen att göra gojan ordentligt tam, så 100% tam att den litar helt på dig och söker ditt sällskap. Har du förmånen att få tag på en unge är det så klart lättare men alla går att tämja. Man behöver dock kunskap och inlevelseförmåga i djurets kroppsspråk. Det går att läsa sig till och på biblioteket finns många bra papegojböcker att låna. Även geografiböcker om papegojans ursprungliga hemland är bra för att få insikt om vilka behov den arten har för att må optimalt bra - temperaturvariationer olika årstider, vilka grödor som finns där (= deras naturliga foder), typ av landskap som de vilda artfränderna lever i (= den miljö man kan försöka efterlikna vid inredningen av bur eller voljär) o.s.v. 

Sedan är det dags att omsätta sin kunskaper i praktiken: Inreda bur, göra en stadig lek- bit- och klätterplats och att bygga upp förtroendet mellan er genom lugna rörelser, lugn mjuk röst och godisbitar (hårt bröd, nötter, fruktbitar, morots- och andra grönsaksbitar, russin m.m.) som serveras varje gång du kommer fram til buren. Först läggs de bara i matskålen för att senare ges direkt ur handen. Tillbringa mycket tid att bara vara nära, intill buren. Sitt där och läs, ät, prata i telefon m.m. för att vänja er båda vid varandras sällskap, för att visa att du finns där, är vänlig och kommer att ingå i papegojans vardag. Förr eller senare blir den nyfiken på vad du gör och vem du är så den flyttar sig närmare och kommer kanske så småningom nyfiket klättrande på insidan av gallret till dig. Prova gärna att sakta lägga huvudet mot gallret, utan att titta på den och utan att sätta dit händerna. Det är ett bra sätt att inte verka skrämmande men ändå vara nära och fågeln kan i lugn och ro kolla vem du är, lära sig din lukt, känna och smaka lite på håret o.s.v. 

 
Kloklippning: En fågelklo är konstruerad ungefär som en hundklo och klipps bäst med klotång för hundar.

Om papegojan inte är samarbetsvillig då du ska klippa går det bra att göra som jag gjorde med Beppe, en gultofskakadua som jag hade förut: Låt gojan sitta uppepå buren och klipp själv underifrån, inifrån buren. Du kommer åt att klippa eftersom klospetsarna hänger ner genom gallret men gojan kommer inte åt att bita dig.

Då man är tvungen att lämna gojan hemma finns det ett par viktiga saker att tänka på:
1. Den bör inte lämnas ensam hemma längre än en hund - d.v.s. ca. 4 timmar!
2. Håll ALLTID papegojan instängd i buren/voljären då du inte är med och har den under uppsikt! Det finns många faror i ett hem!

Sommartid mår alla burfåglar bra av att få komma ut - antingen i en utomhusvoljär eller i sin vanliga bur. Det viktigaste att tänka på då de är utomhus är att de hela tiden ska ha tillgång till skugga så de inte blir överhettade. Fåglar dör av värmeslag! 

Då papegojan blivit tam kan den sedan lätt vänjas vid att följa med på dina eller familjens aktiviteter såsom bilsemester, släktbesök och promenader. Våra papegojor har ända sedan de kom till oss hängt med på våra resor och de är mycket lugna, tysta och "väluppfostrade" då vi är borta.

Hemkommen igen verkar de glada och sätter igång med att flaxa, leka och tjattra - precis om små barn som börjar leka direkt då de varit borta. Här kan det bara viktigt att tänka på att fåglar kan bli åksjuka. Ge inte mat direkt innan bil- eller tågresan.

Tillbehör för att underlätta fågelns deltagande på resor: 

* "Flightsuite" = Flygsele: En fiffig overalliknande sele som fungerar både som blöja och förhindrar fågelbajs på golvet, vilket är suveränt vid besök hos släkt och vänner, samtidigt som den är en flygsele. Den har ett koppel vilket gör att man kan ha gojan med sig utomhus utan att den är vingklippt.
OBS! Vänj papegojan vid att ha den på sig små korta stunder hemma så den blir van vid den innan du börjar använda den ute. Flygselen finns att beställa på nätet från "Gojskoj" 

* Hopfällbar bur - Den typen av hundbur som brukar användas av utställningsfolk blir en bra tillfällig papegojbur. Hopfälld blir den platt, har handtag och tar inte mer plats än en resväska.

Dessa hundburar fungerar bra som sovburar i vår husvagn

Kraftig transportbur - för fågeln att åka i. 
Sätt in en kraftig sittpinne, så lågt att inte fågelhuvudet är ända uppe i taket och täck burgolvet med dagstidning som suger upp bra, är enkel att byta och inte skräpar. 

Vid bilresa: Spänn fast transportburen med bilbältet på någon sittplats i bilen som inte är direkt vid ett luftinsläpp för att undvika drag.
OBS! buren får inte placeras på ett säte som har airbag!

"Resväska" - Papegojor är tropiska fåglar som inte tål speciellt mycket kyla. Det är därför bra att ha någon form av väska att ställa transportburen i under resan. Då skyddar man den både från drag och kyla. Jag har sytt en tygväska där både transportbur, sittpinnar, matskålar och gojamat får plats.

En papegoja ska inte behöva vara 
bara en burfågel,

- den har rätt att få bli en familjemedlem!

Christina Wahlström 17.11.2015 22:11

hör med papegojföreningen

Sara Thomas 18.11.2015 01:36

Tack! Skall göra det! :)

Sara Thomas 17.11.2015 20:35

Jag undrar: finns det någon plats man kan lämna sin gråjako i Sverige då man behöver resa? Papegojkunnigt center o dylikt? Har gråjako o ska resa utomlands! xo

Senaste kommentarer

15.11 | 18:55

Gäss är mycket svårare att sätta ihop än höns. Gränsa av gåshuset och släpp...

07.11 | 17:01

Hej i höstrusket Jag har två ung gäss som ska flytta ihop med 3äldre. Hur sk...

24.06 | 08:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

26.04 | 21:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker ja...