Kinesisk livsvisdom

Feng Shui.

Ordet Feng Shui betyder vind och vatten.

Den mer än 4000 år gamla kinesiska visdomsläran är en levnadskonst som handlar om att lära sig att planera, bygga och möblera så att vi kan leva i harmoni och samklang med naturen och dess inneboende krafter.

Förr utövades Feng Shui endast av mästare och sådana anlitades då man skulle bygga sina hus. Numera lär sig alltfler hur de på egen hand kan leva efter dess principer, placera sina hus, planera rumsindelningen och utforma inredningen.

Det finns olika "skolor" - grenar inom Feng Shuiläran. En del lättare och andra svårare för oss västerlänningar att förstå.

Gemensamt för alla:

  • qi (jordens energiströmmar, som ständigt är i rörelse)
  • yin och yang (yin symboliserar jord, materia medan yin är himmel, ande),
  • de 5 elementen (jord, eld, trä, metall, vatten) och
  • de åtta diagrammen baserade på de åtta vädersträcken (N, nv, V, sv, S, so, O, no), som vart och ett åtnjuter en särskild sorts energi.


Yin / Yangsymbolen.

Att införa Feng Shui i ditt hem:

Fritt från böckerna "Feng Shui" av R.Craze, "Inred ditt hem med praktisk Feng Shui" av S. Brown,"Rensa i röran med Feng Shui" av K. Kingstone, "Feng Shui på lätt sätt" av L. Too, "Må bra med Feng Shui" och Din personliga Feng Shui" av Lam Kam Chuen. 
Två bra svenska böcker finns i ämnet: "Feng shui för svenska hem" och "Feng shui för svenska trädgårdar" av Agneta Nyholm- Winqvist.

Jag går inte närmare in på de ideologiska aspekterna av Feng Shui utan hänvisar till de böcker som finns i detta ämne och rekommenderar den som vill veta mer att läsa dessa. Det jag skriver om Feng Shui här är bara några rent praktiska råd - ett ytligt "nosande".

Generella inredningsregler:
* Fritt framåt ("Fågel Fenix ska kunna flyga"), 
* stabilt och tryggt bakom 
("sköldpaddan ska stå stadigt"), 
* på vänster sida stora saker
 ("draken ska vara stark") och
* på höger sida är mindre saker placerade ("tigern får inte bli för stark - inte starkare än draken").

Undvik vassa hörn och kanter, synliga takbjälkar och att sitta med "oskyddad rygg" eller mitt under en taklampa. Möblernas placering i rummen ska gärna likna den åttkantiga Pa Kua modellen. Soffor och fåtöljer ska inte stå för långt från väggen och inte med ryggen mot dörren! Möbler för nära dörren blockerar qi.

- Varför och vad jag menar med dessa påståenden ...? Läs böckerna!

Att skapa en energifull men ändå rofylld, harmonisk atmosfär i hemmet är vad alla önskar. Enligt Feng Shui flödar Qi = energin mjukt och regelbundet genom mjuka kurvor, ljus, rymd, skönhet, ordning och harmoni.

De flesta av oss har alldeles för många saker samlade på för liten yta och en bra start kan vara att rensa för att släppa in luft, rymd och ljus - att endast spara de saker som fyller någon verklig funktion:

  • Börja med en rundvandring i hemmet. Ställ följande frågor då du kommer in i varje rum:

1) Vad använder jag detta område till?
2) Är jag tillfreds med det?

- Om inte -

3) vad kan jag förändra? 
4) vad kan jag ta bort och 
5) vad bör jag lämna kvar?

Anteckna svaren för varje rum och även dina egna känslor inför rummets atmosfär då du kommer in i det. - En del kommer säkert att framstå som oharmoniska medan andra känns bra.

Att tänka på vid rundvandringen, punkt 3,4 och 5:

1. Qis flöde.
För snabbt flöde genom ett rum ger störningar och ilska hos dem som vistas där. För långsamt flöde ger istället tröghet och depressioner.

Qi bör få strömma mjukt genom öppna utrymmen. Strömmen hindras av bråte och ostädade vrår. Detta leder till disharmoni och ger personerna som vistas där olika symtom beroende vilket rum/område det gäller.

2. Ljus:
Ljus är en påtaglig form av energi. 
Speglar stimulerar qi och förstärker ljus. De kan locka in ljuset i mörka hörn eller i änden av en lång korridor. Mörka vrår får även liv genom lampor. Man bör inte kunna se glödlampan - då blir inte ljuset harmoniskt utan lite vasst. Softad belysning är den bästa harmoniskaparen.

Speglar kastar även tillbaka qi som kommer strömmande och kan därigenom skydda hemmet från dålig qi som kommer utifrån t.ex. om man bor granne med slakthus, kyrkogård, hus med gavelhörn som är riktade mot ens hem likt vassa pilar o.s.v.

3. Liv:
Då qi försvagas ger det energiförlust i hemmet.
Ny livskraft förs in via levande växter, gärna med rundade blad. 
Ett akvarium med udda antal fiskar likaså, gärna guldfiskar.

Apparater - t.ex. datorn sätter också fart på energin.

Kristaller är också, med sina färgprisman, en mycket stark energiförhöjare. De skapar aktiv energi och bör användas i utrymmen där man avser att vara aktiv - inte i t.ex. sovrum där man istället vill ha en passiv energi.

Kristallmobil

4. Färg:
Skarpa, grälla färger ger ofta ett oroligt och disharmoniskt intryck. För harmoni föredras bleka färger, med färgklickar (starkare färger i liten mängd t.ex. på överkast, dukar, kuddar och/eller mattor).

5. Rörelse:

För att inte qi ska stagnera.

Mobiler, vindspel, upphängda silkessjalar m.m. Rinnande vatten, som en inomhusfontän ger den allra starkaste rörelsen. Bör dock placeras med omsorg för att få avsedd effekt.

6. Stillhet:
Andligt fokus - vackra, stilla hörn. Ställen i hemmet som saktar ner och renar qi.
Där placeras lugna, vackra föremål som man mår bra av och känner sig harmonisk av att titta på.

7. Ljud:
Ger också lugn och harmoni - om de är mjuka och behagliga. EJ skarpa och hårda.

T.ex. klockor, vindspel och porlande vatten.


Bordsfontän

Hörnhylla i badrum, med doftlampa.


Vindspel av 
små 
mässings- klockor.

8. Linjer:
Den böjda formen är både mjukare och lugnare än den raka, som ger vassa hörn då den ändrar riktning. Ett runt eller ovalt bord är t.ex. att föredra framför ett fyrkantigt, en svängd gång framför en rak o.s.v.

  • Gör sedan ett sk. Pryltest.

Bestäm dej för att saker som inte fyller någon funktion är överflödiga och kan tas bort därifrån. De kan glädja någon annan mer och passar därför bättre på någon "loppis".
Alla saker som inte gör dig glad och får dig att må bra ska bort - ALLA! 
Ge bort, sälj eller släng.

Ställ följande frågor inför varje sak i ditt hem (gäller även kläderna i garderoben):

1) Blir jag glad då jag tänker på, eller tittar på den?
2) Älskar jag den helhjärtat?
3) Är den verkligen användbar?

Om svaret inte blir ett rungande JA på fråga 2 eller 3 - vad har den då i ditt liv att göra?? Lita på känslan i din kropp för intellektet kan luras.

De älskade "bara vackra" sakerna bör inte heller vara för många och inte förknippade med mindre trevliga händelser.

De användbara bör vara sådana som kommer att användas inom rimlig tid igen.

Tips:
- Är det svårt att göra sig av med saker? Lägg dem då i en svart sopsäck där man ju inte ser innehållet. Ställ säcken på ett undanskymt ställe - i ett förråd el. dyl.

Vänta ett år. Om du inte saknat någon av de saker som ligger i säcken, skicka den då till "Myrorna" el.dyl. - utan att öppna den och titta på innehållet!

Det du inte saknat på ett helt år kan du ju uppenbart klara dig lika bra utan!

Praktiska lösningar i hemmet:

Entré (trappa, farstukvist):

Framsidan av ditt hem är som ditt ansikte och ytterdörren symboliserar munnen. En välkomnande entré betyder mycket för hemmet och bör formas med stor omsorg. Endasten dörr och en trappa bör användas som entré - två trappor blir t.ex. som två tungor och enligt Feng Shui kommer då husets folk att leva i osämja och oenighet.

Här bör inte soppåsar trängas med avsparkade smutsiga skor utan man bör sträva efter en rofylld, prydlig och positiv atmosfär, gärna med vackra levande blommor(gärna liljor) och ett vindspel. Är detta område belamrat med saker kan det hämma det flöde av möjligheter som kommer till dig och hindra dig från att göra framsteg. Ett par lejonstatyer eller andra "kraftsymboler" vid trappfoten anses skydda huset och bringa lycka till den familj som bor där.

Hall:

Hallen är det första man ser då man kommer in i ett hem - den ska vara vacker, ren och inspirerande. Den bör inte heller översvämmas av prylar, vilket ger ett rörigt och kaotiskt intryck.

Ytterdörren ska gå att öppna helt, utan hinder, varken på ut- eller insidan. På handtaget kan en liten bjällra eller tre små mynt hängas - bjällran lockar tur och framgång till huset medan mynten ger penningtur inne i huset.

Ett apelsin- eller limeträd fullt av mognande frukter, symboliserar växande lycka och framgång. Dessa brukar ställas innanför entrédörrarna till kinesiska hem under årets första 15 dagar för att symbolisera en givande start på det nya året. Om man inte har tillgång till ett sådant träd får en aromalampa, med motsvarande dofter (apelsin, lime och vanilj = likn. doft som citrusträdens blommor), symbolisera detta.

Kök:

Hemmets hjärta, där medlemmarna ska trivas och umgås informellt med varann, bör vara ljust, rent och torrt. Öppna fönstret varje dag och vädra ordentligt.

Qi bör inte svepa för fort genom detta utrymme utan bör kunna samlas och blandas innan den strömmar vidare. Därför viktigt med några välplacerade prydnadsföremål, t.ex. en bordsdekoration som symboliserar något värdefullt för dem som bor där.
Skåpen bör genomgå samma rensning som i övriga huset - spar endast det som används och är älskat. Glöm inte kyl och frys.

Köksmaskiner kan gärna ställas undan då de inte används, för att ge stillhet vid måltiden. Knivar börs också läggas undan.

Ha gärna levande, bladrika växter(gärna kryddväxter) och färsk frukt framme i köket. De symboliserar liv och ger inspiration. Se till att arbetsbänkar och andra öppna ytor hålls rensade och fria från bråte, så qi kan flöda fritt.

Kvastar, skurhinkar, dammsugare och andra städföremål ställs utom synhåll.

Lämpliga färger, saker och mönster:
Öster - Benvitt, klarblått och klargrönt, stänk av lila, gult. Blankt kakel, golvkork.
Sydost - Crémefärgat, mörkblått och mörkgrönt. Oregelbundna mönster.
Söder - Svart, gult. Låga, platta föremål. Låga lerkrukor.
Sydväst - Porslinsskålar med havssalt placeras ut i sv. och no. hörnet.
Väster - Vita blommor, låga lerkrukor, metall.
Nordväst - som föreg.
Norr - lika som sydväst
Nordost - Rött, vitt silver. Ytor av rostfritt stål.

Vardagsrum:

Sällskapsrummet. Även här är det värdefullt med några vackra prydnadssaker, gärna sådana som ger en rofylld stämning. Titta lite extra på väggarnas tavlor och rensa bort sådana som förmedlar känslor av dysterhet, ödslighet och nedstämdhet.

Färska blommor ger en uppfriskande yang- energi, men bör slängas så fort de börjar vissna. Torkade blommor är döda och ger istället överskott av negativ yin- energi. Undvik växter med hårda, smala, vassa blad. Även sittmöblerna bör vara med mjuka, avrundade former. Ovala och runda bord är bättre än kantiga. Rummets mitt bör vara relativt tom.

Det anses lyckobringande att ha massor med apelsiner hemma vid nyår, ett apelsinträd med frukt på är ännu mer gynnsamt. Doften av apelsin eller vanilj ger lugn och harmoni.

Tavlor med bilder av pioner anses befrämja romantiken, men bör ändå placeras i vardagsrummet och inte i sovrummet därför att de anses öka risken för att falla för utomäktenskapliga frestelser.

Vardagsrummet är ett lämpligt ställe för placering av akvarium, gärna med ett ojämnt antal guldfiskar i.

Speglar används för att justera rummets proportioner och samtidigt skapa en illusion av rymd. Både långsmala och L-formade rum kan förbättras på detta sätt


En "illusionär" bild.
En spegel sitter i ett hörn och framför står en golvlampa - i nästa rum fattas detta hörn.

En öppen spis, kamin eller annan eldstad utgör enligt kinesisk trad. centrum och blickfång i detta rum. Ställ gärna tv, video i ett skåp som kan stängas då de inte används för att de inte ska utgöra centrum i rummet.

Lämpliga färger:
Öster - Pastellgrönt, sjögräs, rotting och bambu.
Sydost
 - Mjukt grönt med crémefärgat, naturvitt, lila och blått som kan användas som komplement till det gröna.
Söder - Ljust lila, guld, crémefärgat.
Sydväst - Gula och bruna nyanser. Gärna rutmönster.
Väster - Varmt rödbrunt, mjukt rosa, mässing och koppar.
Nordväst - Gult, brunt, mässing och koppar.
Norr
 - Klarrött, rödbrunt och metall.
Nordost - mörkrött, matta strukturer.

Sovrum:

Det rum som bör förmedla den mest rogivande stämningen av alla, med milda färger, få saker och en skön säng med rofyllda färger och mönster även på lakan och täcken.

I detta rum hör inte tvättkorg, symaskin, dator, strykbräda o.s.v. hemma - detta är ett rum för vila, inte arbete. Om dessa aktiviteter måste försiggå i detta rum bör de skärmas av med en vikskärm, spalje el.dyl.

Placera inte sängen mittemot dörren och ha inga speglar därinne, eller täck över dem då du ska sova. Låt endast en bok/tidning ligga på ditt sängbord. En hel trave ger snarare stress än vila. 
Låt utrymmet under sängen få förbli fritt och tomt. Där ska det inte vara någon förvaringsplats, utom möjligen för sängkläder, handdukar el. dyl.

Placera sänglamporna vid sidan av sovplatsen, över sängborden, inte över huvudet.

Prydnadssakerna bör vara få och parvis: T.ex. ett mandarinandspar el. motsvarande (man behöver inte använda kinesiska symboler och djur om de inte betyder något för en själv - symboler ska vara sådana som man mår bra av). Om rummet har synliga takbjälkar - häng och drapera tyg nedanför dem. Belysningen bör vara mjuk, dämpad, vilsam och intim.


svenskt gräsandspar.

I och ovanpå garderoberna bör ordning och fåtal råda. Se "pryltesten" ovan.

I sovrummet bör inte färska snittblommor eller krukväxter stå eftersom de ger ett yang- överskott som är uppiggande. Om man väljer att ha krukväxter härinne så bör de vara buskiga med avrundade blad. Vassa "pilar" bör undvikas - från hårda, spetsiga blad eller kantiga möbler.

Blanka hårda ytor ( glas, metall eller marmor) ökar qis hastighet och ger en orolig sömn.

Lämpliga färger:
Öster - Blå och gröna toner. 
Sydost
- ljusgult, rostrött, böljande mönster och former.
Söder - Lila, gult och svart. Mjuka, matta strukturer, rutmönster, låga vida växter i oglaserade krukor, oglaserade skulpturer i lera.
sydväst - Klargult, brunt med djuplila inslag. Brons och koppar.
Väster - Terracottarost.
Nordväst Grått, vitt och rosa
Norr 
- Varmt rosa, vinrött eller rött.
Nordost - Turkos, lila.

Barnrum:

Sortera bort de leksaker som inte används, är trasiga eller barnen vuxit ifrån.

Hyllor med backar, gärna i olika färger eller på annat sätt märkta, där leksakerna förvaras och dit barnen själva kan läras att lägga dem då det är slut på leken för dagen är bra sätt att få bort sakerna från golvet och att hålla ordning i detta ett av husets annars mest stökiga rum.

Att lägga undan leksakerna till natten stillar också qi och ger barnen en god sömn.

Tips:
IKEA har toppenbra förvaringslådor till en billig penning.

Av säkerhetsskäl bör bords- och golvlampor undvikas. Uppåtriktat ljus ger bra allmänbelysning. Våningssängar spar plats och ger stor lekyta. Stolar och bord bör ha rundade hörn.

Tavlor med glada motiv ger inspiration. Skrymmande, tunga möbler bör undvikas eftersom de gör att rummet känns trångt och hämmande.

Lämpliga färger:
Öster - blå, klara nyanser, skarpt grönt och gult, klart lila och lite pastellnyanser. Omönstrat eller stjärnmönster.
Sydost - Blå och gröna nyanser, klara men inte mörka. Vertikala mönster.
Söder - Ljusa gula nyanser. terrakottakrukor.
Sydväst - som föreg.
Väster
 - Rött, rosa och klargult. Rutmönster.

Nordväst - Crémefärg. Oregelbundna mönster.
Norr - Klarröda nyanser. Blank metall.
Nordost - Ljust rostrött, ljusgult. Mjuka ytor, mycket textil. Tygmobil.

Badrum/Duschrum/toalettrum:

Sträva efter att inte ha alla flaskor, burkar och allehanda skönhetspreparat stående framme. Rena ytor ger fritt utrymme till sång, meditation eller vadhelst man vill göra därinne.

För att inte sprida dålig qi i hela hemmet bör denna dörr alltid hållas stängd och toalettens lock nerfällt.

Badrum bör alltid hållas glänsande rena och utan t.ex. handdukar slängda på golvet. Undvik fukt - torka upp, gör ren speglarna. Även här är runda former, växter m.m. bra för att hjälpa qi att cirkulera.

Ha gärna en vacker plats även här, t.ex. med en doftlampa, ett par levande ljus och någon vacker sak.

En hylla för eget SPA är också rogivande och inspirerande: 
En fin burk med fotbadsalt, en balja för fotbad, en burk för ansiktsbehandling, hudkräm och ev. en flaska nagellack eller vad just du behöver för en skön SPA-kväll.

Lämpliga färger:
Öster - Badrumstillbehör i klargrönt. Hårda, släta, reflekterande material. Trä, höga växter.
Sydost - mörkblått. Höga växter, trä.
Söder - Höga växter, trä.
Sydväst - Vitt, silver eller guld. Kruka eller statyett av järn. 
Väster - Rödblommande växter, järnkrukor eller statyetter.
Nordväst - Vitblommande växter, runda silverfärgade krukor, metallskulpturer.
Norr - Stora växter.
Nordost - Vit porslinsskål med havssalt, tunga järnskulpturer, röd blomma i rund järnkruka.

Förråd och andra biutrymmen:

- Prylsamlarnas eldorado... Glöm inte att rensa i detta område! Ett rent och välorganiserat förråd kan dock vara en fröjd att se.

Enligt Feng Shui är knepet att luta en kvast upp och ner utanför ytterdörren, nattetid, ett effektivt sätt att hålla objudna gäster ute. Kvasten ställs undan dagtid.

Trädgård:

Idealet är ett hus med trädgård åt alla håll. En fyrkantig sådan med blomsterrabatter som omgärdar en åttkantig gräsmatta med en rund damm, med fontän, i mitten.

Så ser nu inte alla trädgårdsformer ut och man får göra det bästa av det man har!

Här gäller samma regler som inomhus, från ytterdörren sett:
Fritt framåt för fågel Fenix, större saker på vänster sida än på höger= draken ska vara starkare än tigern o.s.v. Dessa regler gäller då du står med ryggen mot ytterdörren och tittar ut i trädgården.

Trädgårdar med nivåskillnader bör ha den högsta punkten på draksidan (vänster sida, då man står i huset och tittar ut). Träd skapar enormt starka kraftfält och bör därför stå på draksidan, inte för nära huset, eller rakt fram på fågel Fenixsidan i utkanten av trädgården. Försök dock hålla den bortre delen av trädgården rakt fram någorlunda öppen, så fågel Fenixaspekten inte blockeras helt.
Låga buskar och rabatter placeras lämpligen på högra sidan, tigersidan.

Hårda linjer, t.ex. kantiga pelare kan mjukas upp med hjälp av klängväxter. 

Dammar:
Helst i någon rund form och inte placerad på baksidan av trädgården (förstör sköldpaddans stabilitet). De bör inte heller placeras till höger om entrédörren(inifrån huset sett) eftersom detta får husets man att titta åt andra kvinnor.
Dammar måste skötas väl - avlägsna den hellre än ha en misskött damm med dyigt, grumligt vatten eller, ännu värre, med mörkt och stillastående vatten som kanske t.o.m. är fylld med löv.
Några dammar som tömmer sig i varandra anses mycket bra eftersom de tillåter qi både att cirkulera och ackumulera. Naturmaterial är bättre än plast.

Pooler:
Bör ha en naturlig form - inte kvadratiska eller rektangulära för att smälta in så naturligt som möjligt i trädgårdsmiljön.

Vägen fram till entrén bör helst vara mjukt böjd och utan hinder för framkomligheten såsom nedhängande grenar, ogräsbevuxen gång eller skräp framför huset. Den bör inte heller kantas av taggiga rosor som kan riva gästerna. Däremot är bågar bra, med klätterväxter som rosor på, som bildar portaler.

I det sydöstra hörnet av trädgården kan gärna ett apelsin- eller limeträd placeras. Symboliserar rikedom och påverkar alla i familjen till tur och framgång. Harmoniska statyetter, liljor och bambu är mycket goda Feng Shuielement i trädgården. Bambu eller annat snabbväxande t.ex. högväxande zebragräs, pil, vide el. likn. är mycket bra att dölja garage, soptunnan, tvättställningen m.m. med och uppmuntrar qi genom att röra sig i vinden. Liljor symboliserar guld, enligt kinesiskt tradition.

En spegel i trädgården kan öppna små utrymmen och få dem att se större ut. Staket bör vara tillverkade av naturliga material. Hårda och raka linjer undviks. Träd bör inte "stympas" - skäras av i toppen - och inte sågas ner bara för att de blivit gamla och knotiga.

Svängda och mjuka former, mjuka och lugna ljud ger harmoni!


Kin. tecknet för Qi = universell energi

- Livskraften för allt levande på jorden.

Senaste kommentarer

15.11 | 18:55

Gäss är mycket svårare att sätta ihop än höns. Gränsa av gåshuset och släpp...

07.11 | 17:01

Hej i höstrusket Jag har två ung gäss som ska flytta ihop med 3äldre. Hur sk...

24.06 | 08:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

26.04 | 21:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker ja...