Få kraft, hitta din balans och hitta dig själv

Att orka älska livet...

"Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår!"

Vår samhälles "ekorrhjul" snurrar fortare, fortare och fortare.......Hjärnstress, mental utmattning = " stur"(stressutlösta utmattningsreaktioner), asteniska syndrom (asteni = kraftlöshet) och till slut utbrändhet, med både psykiska och fysiska symtom, är tyvärr växande folksjukdomar. 

Vi människor hinner inte, orkar inte och vill nog egentligen inte leva så, men det blir som en drog att hela tiden få bekräftelse och erkännande i det man gör!!

- Kroppen säjer ifrån men vi lyssnar inte utan biter ihop och tar i mer och ännu mer... 
- till slut kollapsar maskineriet och det blir kortslutning. Allt stannar och vi kan inte, hur vi än försöker, få upp farten igen. Vi kommer kanske inte ens upp på fötter i början utan kroppen är så totaldränerad på ork att den inte ens orkar stå!

Vilka är det då som drabbas av detta? Jo, ALLA kan göra det. Detta är inte något som man kan avfärda med en axelryckning och säja "Det drabbar inte mig"!

Kloka levnadsråd har nog alla hört förut, men vem har tid och ork att lyssna på dem? Vem vågar/orkar försöka förändra sin situation - jo, de som redan "gått i väggen" och inte längre har något val! (se även sidan om "vägar ut ur utbränhet")

Visst är vi idiotiskt dumma, vi nutidsmänniskor?!

Vi måste nog alla börja försöka att komma ihåg att vi bara har ett liv och att varje dag är den del av det. Att vi måste försöka göra det bästa av det innan vi kört så totalt slut på oss själva att vi hamnar i den återvändsgränd som leder fram till den beskrivna situationen!!

Vissa personlighetstyper har kanske lättare att "åka dit" än andra - se sidan om Ayurveda). Genom medveten träning kan man dock minska risken.

Vi kan inte förändra andra, 
men vi kan förändra oss själva!

Skapa ett lyckligt och 
harmoniskt liv - hitta dig själv.

Fritt skrivet från en artikel i tidningen "Tara" och från "Rensa i röran" av K. Kingston.

Glädje, lycka och harmoni är känslor som kommer inifrån!

1) Tänk positivt. Koncentrera tankarna på hur du ska lösa dina problem, istället för att bara klaga över dem.

Ett av de svåraste att släppa är känslorna från sådant som man är missnöjd med och om man blivit orättvist behandlad. Vanan att tänka på det riskerar dock att bli ingrodd och mycket svår att göra sig av med. Den blir som en svulst som riskerar att genomsyra hela tillvaron. Använd istället "downperioder" till att t.ex. putsa fönster eller rensa i lådor och skåp samtidigt som du gråter eller klagar högljutt i din enskildhet - då detta är gjort kan du tvätta ansiktet, släppa missnöjet och gå vidare i ditt liv. Förlåt och glöm!

2) Planera in enkla glädjeämnen i vardagstillvaron. - duka middagsbordet vackert (även om maten är vanlig vardagsmat), köp en blomma, läs en bok, gå på bio m.m. Vänta inte med allt roligt till helgen/semestern/sommaren/nästa år o.s.v. Lust, glädje och lycka är bra bot mot stress.

3) Sov mer - den som är för trött orkar inte vara glad. Se nedan om bra vanor i detta sammanhang.

4) Räta upp kroppen, sträck på dej och "lura" kroppen att bli lite gladare. Den som är deppad sjunker lätt ihop.

5) Rensa bland dina kontakter:
Undvik energitjuvarna! (= människor som kritiserar eller ständigt klagar - som tar av din energi). 

Gör en lista på alla personer du har kontakt med. Fråga dig inför varje: Fyller den kontakten någon funktion för mig? Älskar jag den personen uppriktigt? Vid tveksamt svar eller nej på någon av dessa - sluta kontakta den personen. Om du tror att någon person på din lista skulle tveka i sitt svar, på en motsvarande fråga som gällde dig - bryt!

Känner du dig ensam, eller otillfredsställd med de kontakter du har - skaffa dig en ny hobby, res eller gör något annat i en ny miljö där du inte vistats tidigare och du träffar nya intressanta personer. Du behöver då inte längre hålla kvar de gamla kontakterna, som du egentligen inte vill ha. De känner också säkert att du fått andra intressen och blivit oåtkomlig för dem (de kan inte längre hämta energi från dig) vilket leder till att de slutar ta kontakt med dig och kontakten avslutas utan konflikter.

Försök medvetet att umgås med personer som gör dig glad och där du har behållning av kontakten - där du får något, inte bara ger och där samvaron sker på lika villkor. Välj själsfränder som uppmuntrar och inspirerar dig!


6) 
Rensa bland dina tillhörigheter:
Detta innebär att du slänger/ger bort/säljer = avlägsnar de saker som du inte använder. Se även sidan om Feng shui.

Våra saker tenderar att bli fler och fler. Man vill inte av nostalgiska skäl, göra sig av med dem. De är förknippade med minnen: Man har fått dem av någon särskild person, vid något betydelsefullt tillfälle, i något speciellt syfte o.s.v.
En del saker är t.om. så intimt förknippade med ens egen identitet att man inte tror sig kunna vara utan dem.
Att frigöra sig från de band som prylarna innebär är en stärkande och tillfredsställande process!


7)
 Rensa i ditt inre!
a) Träna på att bygga upp en självbild som inte är beroende av andras bifall - du duger som du är! Se sista stycket på sidan "Vägar ut ur utbrändhet.

b) Oro är som en gunghäst - oavsett hur intensivt, åt vilket håll eller hur länge man rider så kommer man ingenstans!
Sluta oroa dig för allt möjligt. Försök att istället ändra tankarna till det du vill ska hända och det som är bra - så att fler bra saker kan få chansen att komma i din väg.
Gör en lista på de saker/ämnen som gärna vill lura dig till en ridtur på gunghästen - så du lär dig känna igen dem och kan mota bort dem så fort du identifierat dem.

c) Träna på att skilja på sak och person - ta inte all kritik personlig och ge inte heller personlig kritik utan träna på att fokusera på den sakfråga som är aktuell.

d) Undvik skvaller! Om du får höra sådant - för det inte vidare. Säg ingenting om någon som du inte vill säja direkt till den personen själv!

e) Ta inte in andras problem och gör dem till dina - agera INTE soptunna för andras aggressioner och bekymmer! Använd inte heller någon annan stackare som din egen soptunna. Sluta klaga och lägga skulden på andra för det som händer i ditt liv.

f) Avslöja dina inre vanföreställningar, undanmanövrar inför dig själv och lär dig att ta ansvaret för ditt eget liv. Hur du mår i ditt liv beror inte på den och/eller den personen/eller händelsen - utan på dig själv! Det är inte säkert att du kan påverka din situation, men du kan alltid påverka ditt förhållningssätt till den.

8) Våga säja "NEJ TACK"! 
Träna på att inte ha för många åtaganden samtidigt. Säj nej tack till sådant som du inte vill delta i.
Låt din "lilla låga" brinna klart och varmt för de få saker som du känner verkligen villengagera dig i, istället för den stora värmelösa som förut fladdrat åt alla håll, som ett blad för vinden!

9)Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra idag - Träna på att omedelbums genomföra de småsaker som annars så lätt blir liggande för att sedan ge dåligt samvete eller helt glömmas bort: Ring samtalet, besvara brevet, håll de löften du ger o.s.v., istället för att skjuta upp dem till en senare tidpunkt.

10) Prioritera i almanackan. 
a) Skriv först in det du helst av allt vill göra och se till att du verkligen ger dig tid till det - en speciell tid på dagen eller en särskild dag i veckan.

b) Sätt sedan in ordentliga pauser med tid för återhämtning.

- Först därefter är din almanacka färdig för att fyllas med övriga uppgifter och åtaganden.

11) Skriv ner de nattliga sömnförstörarna. Om du ofta vaknar på natten med huvudet fullt av tankar eller idéer - skriv ner dem så du kan släppa dem och sova vidare. Förvara ett anteckningsblock, en penna och ev. en ficklampa bredvid sängen så du slipper gå upp.

12) Finn en ny livsstil . Våga släppa taget om det gamla och invanda - pusselbitarna till det nya finns. Det gäller bara att våga samla ihop dem och se den nya helheten!
Försök hitta en ny väg att gå, att ta ansvar för dig själv, dina egna intressen och ditt nya liv. Hitta din egen personliga identitet = dig själv!


Med detta sätt att rensa bort överfödigt i tillvaron - saker, tankar, kontakter och vanor - återkallar du den energi /de delar av din själ/som förut varit knutna till detta. Du leder in dig själv i nuet, känner dig mer hel och tillfreds med dig själv!

Sanningens land

Av Krishnamurti 1929

Sanningen är ett stiglöst land.
Dit leder ingen stig, ingen religion, ingen sekt...

Sanningen är gränslös och absolut. 
Den går inte att nå på några vägar och kan inte organiseras.

- och ingen organisation borde skapas 
för att leda eller tvinga människor någon speciell väg.

Ditt nya livsmotto:

"Hakuna matata"

- det ordnar sig alltid, bara man är glad...

= Timons & Pumbas motto (Walt Disneyfigurer)

* Älska dig själv och dina medmänniskor lika mycket - alla är unika.

* Gläds åt det andra har istället för att känna avund - det du har är lika bra!

* Visa andra människor samma aktning och respekt som du själv är värd att bli visad.

* Återinför vilodagen.


- Gud bygger inga broar framför oss, utan under fötterna där vi går!

...antistress - din nya livsstil

Kvällen - då du kommer hem...

För många är detta den tid då de kommer hem från arbetet. Det är lätt att ta med sig denna dagens stressnivå hem på kvällen.

Ta istället en dusch, byt till fritidskläder och sätt dig ner och ha en stilla stund i t.ex. 10 min. då du medvetet försöker slappna av och tömma hjärnan på dagens engagemang, avskärma dig från dagens händelser och dess bekymmer samtidigt som du påminner dig om "vem du egentligen är".

Meditation: Sätt dig stilla och bekvämt. Ställ gärna en äggklocka så att du inte behöver kika på klockan, för att se hur lång tid som gått, utan helt kan koppla av.
För att minska risken för att somna så är det bra att sitta utan rygg - och nackstöd. Blunda och försök medvetet få bort den röst i ditt inre som hela tiden påminner dig om din otillräcklighet och gamla oförätter - se till att den förmedlar positiva budskap istället. Varje gång du kommer på dig med att tänka negativa tankar, se då till att stänga av dem mentalt och forma om dem till en positiv tanke istället. Släpp den sedan och försök att inte fastna i någon tanke för länge. Försök att slappna av i kroppen och tömma hjärnan på både tankar och intryck.

Ät kvällsmaten så tidigt som möjligt för att hinna smälta maten innan sovdags. Det bör gå minst två timmar mellan dessa.

Tillbringa tid tillsammans med dina barn, din partner, dina vänner eller dig själv varje kväll, utan att distraheras av TV, dator och telefon. Trötthet kan göra att du är irriterad och snäsig, men om ni verkligen försöker lyssna på varann och ger varann möjlighet att acceptera varann så kommer du att lägga grunden till spontanitet och förståelse!

Ge din uppmärksamhet till nuet och låt dig inte fångas av bekymmer som rör det förflutna eller framtiden!

...när du går till sängs.

Träna din kropp att förbereda sig för sänggående, sömn och vila.

Stäng av TV:n en god stund före och se till att nyheter, deckare och annat med negativt budskap inte är det sista hjärnan tar in före sänggåendet.

Medverka istället aktivt till att den affirmeras med något positivt - en lugn promenad, ett sakta qigongpass, vacker och stillsam musik, ett fotbad med avslappnande örter o.s.v. Tänd gärna en doftlampa i sovrummet med någon rogivande aromaolja i (t.ex. kamomill eller lavendel). Drick gärna en liten mängd av något varmt: örtte, varm mjölk, honungsvatten el. dyl. - Ej kaffe eller svart te!

Vädra i sovrummet före sovdags så att det inte doftar för starkt av oljan (doften ska endast anas) samt blir svalt och fyllt med fräsch luft. Dra för ordentliga gardiner/persienner som ger ett vilsamt mörker.

Se till att urinblåsan är ordentligt tömd för sänggåendet - urinera som vanligt, borsta sedan tänderna, duscha och gör andra ev. kvällsrutiner. Avsluta sedan med att försöka tömma blåsan ytterligare en gång - då får man ut den lilla mängd som inom sjukvården kallas recidualurin och som orsakar att många måste upp mitt i natten. Att tömma fullständigt minskar även riskerna för urinvägsinfektioner och urinsten

.

Sänggåendet 
- Dessa 5 minuter är Du och Din kropp värda!

* Sitt på sängkanten med rak rygg (ta gärna på morgonrock el.dyl. så du inte blir kall): Iaktta din egen andning och flytta den medvetet ner till magen så att du andas en lugn bukandning.

Massera hårfästet, pannan, näsroten och tinningarna.

Stretcha strama muskler: Rör ryggen - framåt, bakåt = kuta, svanka. Rör på axlarna fram och bak, upp och ner. Känn efter att de inte fastnat "under hakan". Rör även på armarna och skaka dem tills de känns avslappnade. 
Stretcha musklerna i hals/nacke genom att trycka ner hakan mot bröstet, lägga örat mot axeln åt båda håll, titta upp i taket, vrida huvudet och se över axeln åt båda håll. 
Även tuggmusklerna behöver stretchas - gapa först så stort du nånsin kan, håll så en stund och försök sedan röra på underkäken i sidled medan du gapar lite mindre.

* Sitt kvar en liten stund. Be en kvällsbön och/eller öva dig i att känna tacksamhet för de erfarenheter dagen gett dig - alla händelser innehåller något positivt, även om vi inte ser det med ens.

Sinnesrobönen: "Gud, ge mig kraft att förändra det jag kan, ro att acceptera det jag inte kan förändra och vishet att se skillnaden."

"Hjälp mig att leva ett ögonblick i sänder.
Leva en dag i taget och glädjas åt ett ögonblick åt gången
och att acceptera motgångar som en väg till frid.

Hjälp mig att ta denna syndiga värld precis som den är -
inte som jag vill att den ska vara."


*
Sätt på ett par tunna bomullssockor med lös resår om dina fötter är kalla. Kryp i säng och släck lampan. Lägg dig i en avslappnad sov - eller viloställning och fortsätt att koncentrera dig på andningen. Den lugna bukandningen, som du sedan låter bli ännu lugnare och djupare...

Upprepa det sista om du vaknar på natten. Med denna övning vilar åtminstone kroppen, även om hjärnan inte alltid kan sova.

... zzz zzz zzz ZZZ ZZZ

Morgonen - då du vaknar och stiger upp.

Undvik klockradio som väcker dig med nyheterna, så de första intryck din hjärna får inte behöver vara världens elände, vilket inte är någon bra början på din nya dag.

Den bör istället ges harmoniska, positiva och inspirerande intryck, så att din dag får en chans att bli detsamma.

Försök att inte omedelbart springa upp ur sängen, utan unna dig kanske fem minuter av stillhet. Fundera lite över den nya dagen och sätt upp rimliga krav på vad du bör hinna med.

Försök sedan börja dagen på samma sätt som den förra avslutades - med lite försiktig stretching, en stund av stilla bön eller fundering över vad denna nya dag kan ge dig förpositivt.

Vacker musik och qigong är bra på morgonen. Vädra gärna innan du äter frukost, för att få in syrerik ny luft. Avstå även nu från radion och TV:n (deras musik är stressande och nyheterna ger inga bra och positiva intryck) - nyheterna hinns med senare under dagen. Aromalampan i köket fylls med en uppiggande och stimulerande olja(t.ex. tangerine eller bergamott) och får sprida sin väldoft medan du förbereder och äter din frukost.

Drick ett glas vatten, för att rena kroppen och försök sedan äta en näringsmässigt bra frukost: detta är dagens viktigaste mål, som till stor del avgör hur du ska orka att möta dagen.

Strunta i de orimliga ambitionerna.
Bestäm dig för en realistisk nivå, se till att nå den 
- och var nöjd med det!

Se även sidorna om recept på läkeörteraromaterapiayurvedafeng shui och qigong - där det finns många tips och råd för ett mer harmoniskt liv.

;-))

En lärare i engelska skrev orden "woman without her man is nothing" på tavlan och bad eleverna att sätta ut skiljetecken.

Pojkarna skrev: "woman, without her man, is nothing."

Flickorna skrev: "woman! without her, man is nothing."

________________________

 

Vägar ut ur utbrändhet

 

 

- summering av några föredrag som jag lyssnat till.

 

Det är en lång process som leder fram till mental utmattning och utbrändhetsreaktioner - och en lika lång process att komma tillbaka!

 

Vägen in...

 

Det är de högpresterande människorna - de som brinner - som löper den största risken att bli utbrända. Botten till detta beteende finns ofta i deras barndom och den enorma smärtan och sårbarheten de bär med sig genom livet är densamma som de för en ojämn kamp mot genom deras prestationsdrift och samtidiga fientlighet, både mot sig själva och andra, för att inte bli förkrossade.

 

Då de slutar prestera, eller slutar vara arga på sig själva, är det just känslor av sorgsenhet, ledsnad, sårbarhet och ensamhet som är dominerande. Den dåliga självkänslan kommer i dagen.

 

Vägen ut...

 

1) Långvarig vila - den stackars kroppen (främst psyket) är helt uttömd på kraft och måste ges tid att återhämta sig - fri från alla krav.

 

2) Skriva dagbok - skriva av sig händelser, tankar och intryck.

 

3) Leka - skaffa "lekkamrater" = skapande relationer: ha kul i vila, drömma tillsammans - utan prestige och konkurrens.

 

4) Meditation - "leka i tanken" = låta hjärnan få vila utan konkurrens av tankar.

 

5) Aktivt, positivt tänkande - tillåta sig att älska sig själv, den man egentligen är. Träna upp tilltron till den egna förmåga, vilket gör att man blir känslomässigt mer stabil. 

 

6) Omväxling - påbörja en helt annan livsföring, göra något annat och gå en ny väg. 
Samla ihop pusselbitarna som tankarna ger en och försöka se en ny bild, en ny tillvaro och ett nytt liv.

 

7) Vårda kroppen - motion, utan prestige och konkurrens.

 

8) Vårda själen - renässans av 10 Guds bud:

 

1. Du ska inte ha några andra gudar än mig.
Mammon är en stor gud idag,
men vetenskap, pengar, karriär o.s.v. kan inte ge oss någon livslåga alls.

 

2. Du ska inte missbruka Guds namn.
"Jag är" = Guds namn. 
Om jag själv tror att" jag är" = min egen gud/utan Gud - så missbrukar jag hans namn.

3. Helga vilodagen.
"Var 7:e dag sätter jag mig stilla" = ett indianskt uttryck. 
Vi behöver vila emellanåt!

4. Hedra din fader och din moder.
Redan i den brustna relationen 
finns den påbörjade risken för senare utbrändhet.

5. Du ska inte döda.
Det gäller även oss själva. 
- Vi ska inte leva på ett sådant sätt att det leder till vår förtida död och inte heller döda vår glädje och livslåga.

6. Du ska inte begå äktenskapsbrott.

7. Du ska inte stjäla.
Vår själ bärs bort/stjäls i stresspiralen. Vi tappar kontakten med oss själva.

8. Du ska inte ljuga.
Det är mycket sårande och stressande då medmänniskorna ljuger
- även för dem själva.

9-10. Du ska inte ha begär till något som tillhör din nästa.
Vi vill vara lika duktiga, ha lika fina saker,
utbildningar o.s.v. som "alla andra"


Älska din nästa såsom dig själv!

 

Från Lars-Erik Uneståls föredrag om mental träning:

 

Glädje är något vi skapar och det är var och ens ansvar att känna sådan varje dag.

 

Välfärd och välbefinnande hör inte ihop. Ofta går vi och väntar på att något ska hända som kan ge oss glädje - istället för att se till att det händer NU!

 

Understimulering kan vara lika stressande som överstimulering. Vi behöver förändringar - lagom dos av stimulering. Nuet och framtiden är det viktiga - det som varit kan lämnas därhän.

 

Mental träning är att i djupt avslappnat tillstånd måla upp en positiv bild - en suggestion som så småningom blir en installation i hjärnan.

 

1. Avslappning.

 

2. "Det inre rummet" - en suggestion. Man målar upp en bild av något vackert, lugnt och harmoniskt. Det ger en kraft som automatiskt ställs in på de suggererade målen.

 

3. Bilder av framtiden. Bilder från det inre rummet blir starkare än det viljemässiga och skapar en trygg och attraktiv bild av framtiden.

 

 

"Instruktion för skalbaggar"

 

Diktsamling av M. Ekstrand

 

För att man ska kunna flyga
måste skalet klyvas
och den ömtåliga kroppen blottas.

 

För att man ska kunna flyga
måste man högt upp på strået
fastän det böjer sig
och svindeln kommer.

 

För att man ska kunna flyga
måste modet
vara aningen större än rädslan
- och en gynnsam vind råda.

 

 

"Vinnaren/Förloraren".

 

Vinnaren ser en green nära varje sandbunker.
Förloraren ser en sandbunker nära varje green

 

Vinnaren hittar en lösning på varje problem.
Förloraren hittar ett nytt problem efter varje lösning.

 

Vinnaren har alltid en handlingsplan.
Förloraren har alltid en ursäkt.

 

Vinnaren säjer - det är kanske svårt men ändå möjligt!
Förloraren säjer - det är kanske möjligt, men för svårt!

 

 

 

 

Förändrar vi upplevelsen av livet 
så förändrar vi själva livet!

 

 

anki 13.10.2012 00:04

jag gillar många sidor här, mycke läsvärt. jag kommer att återkomma

Senaste kommentarer

15.11 | 18:55

Gäss är mycket svårare att sätta ihop än höns. Gränsa av gåshuset och släpp...

07.11 | 17:01

Hej i höstrusket Jag har två ung gäss som ska flytta ihop med 3äldre. Hur sk...

24.06 | 08:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

26.04 | 21:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker ja...