Gåsskötsel

 Gäss är lättskötta, tåliga och härdiga
MEN
det innebär inte att de inte behöver skötas om! 

De har rätt till ett tryggt friskt naturligt liv
och en trivsam och bra tillvaro! 

Gäss är traditionsbundna vanedjur som älskar rutiner så de talar högljutt om när det är mat- och sovags ifall man själv är upptagen med annat och missar tiden! De trivs bäst med fasta tider och rutiner.
De vill ha vatten att tvätta sig i men ligger inte alls lika mycket i vattnet som ankor utan tar sig mer ett dopp då och då men går sedan upp på land och betar gräs igen.
En gåskarl klarar upp till 6 honor, men en blir ofta favorithustrun så de kan även leva i ett par, lika som svanar.

Deras starka näbbar har vassa taggiga kanter som gör ont om de nyps! Det gäller att gåskarlen inte får övertaget över ägaren utan ser ägaren som sin ledare och trygghet. Börjar han sträcka fram halsen, gå emot och väsa/trumpeta gäller det att inte bli rädd och backa utan behålla lugnet och tydligt, fast men snällt återupprätta ledareskapet. Jag går alltid rakt fram dit jag ska så djuren får vika undan. De få gånger Sigge har utmanat mig har jag gått mot honom och föst undan hans huvud gång på gång (så han inte kunnat nypa mig) samtidigt som jag gått emot och på honom så han måste backa - ända tills han gett upp och gått åt sidan.

Gåsskötsel året runt

 Vinter: 

Gässen behöver inte ett varmt utrymme. Däremot ett ljust, hemtrevligt, öppet liggande (så solen tittar in) vindtätt och dragfritt med ett tjockt lager golvströ, t.ex. ca 1 dm kutterspån i botten med ett par dm halm ovanpå. Golvet bör hållas torrt genom daglig mockning och påfyllnad av ny och ren halm.

Vintertid ger vi våra gäss sädkross (korn o havre) + lite solrosfrön och en hink vatten utomhus på dagen där de både kan dricka och tvätta sig lite. Inne på natten får de grönsaker och frukt men inget vatten. De sover mest därinne och vätskan i grönsakerna räcker över natten.
Ute strör vi ett lager halm så det inte blir så kallt för deras fötter. Där är de större delen av dagen och de ligger gärna i halmen.
Våra gäss får tyvärr inte simma i stora kvarndammen på vintern för de tar sig ut till den isfria strömma åfåran men kommer inte tillbaka över den vassa iskanten så vi begränsar därför deras frihet utomhus med mjukt nylonnät

Inne i vårt gåshus vintern 2013-14. Reden och sk. bröstpanel är gjorda av engångslastpallar

Vår:

Hos oss innebär det att gässen åter får bada o simma fritt i den stora kvarndammen. De njuter enormt av detta! Också viktigt att de får vara ute så mycket som möjligt för få D-vitaminer via solljuset. De är stora tunga djur som behöver få allt de kan för få stark benstomme.
Har man inte någon stor damm bör man för djurens skull göra sig besväret att skaffa bad på annat sätt - barnbassäng modell större, gräva damm eller sänka ner gammalt badkar. Viktigt hålla vattnet rent för inte få sjuka djur! 
Gässen ligger inte i vattnet som ankor gör men är ändå vattenfåglar så de vill gärna para sig, simma lite, äta från bottnen, leka och tvätta sig i vattnet - som bör ha en del med grunt vatten så de kan stå på bottnen.

På vårvintern börjar honorna värpa och parningstiden börjar då behöver de lite lite mer protein MEN de ska absolut inte drivas med värpfoder!!! (se kapitlet om gåsfoder)
Redena görs iordning - ca 70x70cm och placeras så honorna inte ser varann när de ligger i dem. Annars finns risken att de börjar bråka om gässlingarna. I hörnen på botten bör klossar sättas fast så inget ägg hamnar där och inte blir värmt. Som bomaterial använder vi kutterspån med tjockt lager halm ovanpå.

Gässlingar äter finklippt grönt redan från början (se kapitlet om gåsfoder). De maskinkläckta tål inte att bli blöta så bör inte bada och inte vara ute i regn förrän 1-1½ månads ålder. Blir de våta är det bråttom att föna dem torra! Detta gäller inte de naturruvade som får fett av mamma redan från början, men hela familjen bör fösas hem och in vid regnväder så de små inte blir kalla
Vid ca 8 veckors ålder är de färdiga att flytta hemifrån.

Reden under uppbyggnad. Ovanpå byggdes sedan en stor bur avsedd för maskinkläckta gässlingar

2014: första kullen i stora buren ovanpå redena. Senare tog Signe dem till sig så de fick en mamma att gå med

pappa Sigge hälsar på sina små barn, kull nr 1 2014

Sommar:

Gässlingarnas tid, solens och gräsets tid MEN också rävarnas tid. Därför tar jag ALLTID in gässen på nätterna!
Den dagliga mockningen är lika viktig året om eftersom allt grönt ger en lös avföring vilket snabbt medför ett geggigt, kladdigt och väldigt äckligt gåshus om man inte tar ut nattens kladd varje dag och fyller på med lite nytt strö! Det går fort och är ett enkelt sätt att hålla torrt och fräscht åt dem.

Våra gäss får enbart lite sädkross och lite dricksvatten inne nattetid, mer foder behövs inte eftersom de tillbri
ngar nästan hela dagarna med att beta gräs, gräs och åter gräs!

   
Signe med kull nr 1, 2014


     
Sigge och Sigrid med sin naturruvade kull, 2014

Höst:

Som de produktionsdjur gässen är innebär hösten att överblivna unghanar slaktas och blir mat åt oss medan övriga flocken med unga och gamla avelsdjur lever vidare.
I slutet av hösten 
när det gröna tagit slut ute och isen lägger sig på kvarndammen inskränker vi deras frihet med det mjuka nylonnätet och återgår till samma foderstat som på vintern = finskurna grönsaker inne nattetid och sädkross + vatten ute på dagarna.


Blivande slaktdjur: När bröstet börjar bli runt och djupare, viss fettansättning kommit under vingarna och under buken är det dags för slakt. 
Simfåglars kött är mer järnrikt än annat kött och därmed nyttigare. Slaktdjuren ska enbart serveras dricksvatten men inget foder 12 tim före för att hinna tömma tarmarna.

Senaste kommentarer

15.11 | 18:55

Gäss är mycket svårare att sätta ihop än höns. Gränsa av gåshuset och släpp...

07.11 | 17:01

Hej i höstrusket Jag har två ung gäss som ska flytta ihop med 3äldre. Hur sk...

24.06 | 08:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

26.04 | 21:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker ja...