Aromaterapi

Aromaterapi

Fritt från böckerna "Aromaterapi hemma" av J. Lawless, "Aromaterapi för varje dag" av M. Kraus, "Eteriska oljor i din vardag" och "Aromaterapi, eteriska oljor för välbefinnande"av F Andersen och A. Salvesen.


Att må bra och kanske t.o.m. bli frisk av endast väldoft - det låter nästan för bra för att vara sant!

Aromaterapi är en urgammal terapiform som utnyttjar växtens aromatiska beståndsdelar, de eteriska oljorna, både deras doft och läkande egenskaper.

Oljorna förekommer i en mängd växtarter och återvinns oftast genom ångdestillisering.

Den idag allmänna trenden mot holistiska terapiformer (syftar till att behandla personen i sin helhet) har gett aromaterapin ett uppsving, och den har åter blivit "modern" (precis som Qigong, Ayur veda och Feng shui m.fl.).

Aromaterapi är dock inte bara väldoft, de olika oljorna har även terapeutiska effekter inuti vår kropp. De kommer inte bara in via näsan utan även genom huden, t.ex. via massage, sårvård och andra former av hudvård.

Eteriska oljor påverkar även vårt känslomässiga och mentala tillstånd med sina dofter. Vårt luktsinne är nära förbundet med våra känslor och minnen. Detta innebär att en doft kan få omedelbar och kraftfull effekt som inte går att rationellt analysera. Vår reaktion på olika dofter är därför individuell och kan framkalla allehanda sinnesstämningar samt skapa en bestämd atmosfär.

De känsloladdade dofterna kombineras således med de eteriska oljornas växelverkan på kroppens olika system och kan därför användas vid skiftande åkommor - både utanpå och inuti kroppen- och ofta har en och samma olja båda effekterna.

Genom att använda olika appliceringssätt kan aromaterapin utnyttjas effektivt för att behandla eller lindra olika åkommor.

Användningssätt

Bad:
- Det lättaste och vanligaste sättet att använda eteriska oljor i hemmet.

Blanda 5-10 droppar olja i 1 msk. veg.olja, 0,5-1 dl mjölk eller grädde, skaka om ordentligt och töm blandningen i badvattnet.

Massage:
Till helkropps- men även fotmassage. Oljorna kan också gnidas in på speciella ställen på kroppen, för att bekämpa lokala åkommor.

Blanda i 2-5 droppar eterisk olja per 10 ml veg.olja (sesamolja, solrosolja, olivolja) innan de används på kroppen.


Förångade oljor - ångbad, doftlampor:

Doftlampa: Använd ett doftkrus som värms med värmeljus. Fyll kruset med vatten och droppa i ca 5 droppar (eller efter behag). Det finns även elektriska doftkrus. Behandlingen bör pågå oavbrutet i 4-5 tim. vilket gör det lämpligt att göra den på kvällen eller på natten under sömnen.

Ångbad: Speciellt lämpad för tilltäppta bihålor samt hals- och luftvägsinfektioner.

Häll ca. 5 dr. eterisk olja i en skål med hett vatten. Täck skål/huvud med en handduk och andas in ångorna i 3-10 minuter, med slutna ögon. Detta bad öppnar även porerna och renar hyn som befrias från finnar och pormaskar.

Direktanvändning - outspädd, kompresser:

Flertalet oljor bör aldrig användas outspädda, några få undantag finns dock.

Outspädd: Vid insektsbett, skärsår, ytliga brännskador kan ytterst små doser av lavendelolja bringas direkt på huden. Se även nedan om parfymer.

Kompresser: Som" första hjälpen". Varma till muskelvärk samt svåra spänningstillstånd och kalla till bulor, blåmärken, huvudvärk och migrän.

a) VarmDoppa en tvättlapp, näsduk eller bit bomull i en liten skål med hett vatten, tillsatt 3-5 dr. av en lindrande olja (t.ex. lavendel). Lägg sedan kompressen på det utsatta stället.

b) Kall kompress görs på samma sätt, men vattnet är då kallt och oljan svalkande (t.ex. pepparmynta). Linda kompressen runt en isbit och lägg på det utsatta stället.

Parfymer: Var noga att göra ett hudtest hemma först, för att utesluta risken för hudreaktioner.

Ylang-ylang, ros, jasmin, neroli, lavendel och sandelträ är milda oljor som går att applicera outspädda direkt på huden. Övriga oljor spädes 30 droppar eterisk olja på 10 ml Jojoba-olja; det motsvarar 10% eterisk olja i 90% Jojoba.

Oljorna baddas direkt på handleden eller bakom öronen. Se även tips nedan.

Sensuella, mustiga: Ylang-ylang, patchuli.

Maskulina, trädoftande: Sandelträ, enbär och atlascederträ.

Feminina, blomdoftande: Ros, jasmin och lavendel.

Lätta, uppfriskande: Bergamott, geranium, mandarin och apelsin.

Hudvård:

Ansiktsoljor: Görs på samma sätt som massageoljorna, men oljan anpassas efter den hy som ska behandlas.

Ansiktskrämer: Tillsätt 8-10 droppar av en eterisk olja lämplig för din hustyp till c. 100g. köpt oparfymerad huskräm.

Gél: Ett fettfritt alternativ till ansiktskräm för den feta huden.
Häll 2-3 dr. eterisk olja i 1 tsk. gel, blanda väl. Finns inte färdigt gél att tillgå kan man göra sådant själv av olika ämnen som pektin eller carrageen (en ishavsalg - se sidan medhästtips, där jag berättar lite mer om den).

Tips.
Egen hudkräm:
Strimla 10g. bivax och lägg det i rostfri skål tillsammans med 40g. veg.olja. Sätt skålen i vattenbad över svag värme och rör om tills bivaxet har smält. Värm 40g. rosenvatten till ca. 60 grader och tillsätt det droppvis till vaxblandningen. Vispa tills allt är 25 grader. Rör sist ner den eteriska oljan.
Förvara krämen svalt.

* Eget ansiktsvatten, eau-de-coulogne eller after shave: 
a) Ansiktsvatten för torr och normal hy: 
Tillsätt 30 droppar eterisk olja till 100ml. destillerat vatten. Låt gärna stå 1 månad före användning. 
Skaka väl före användning.

b) För fet hy - kan även användas som eau-de-cologne och after shave:
Den eterisk oljan blandas först med 1 msk. vodka och sedan med 100 ml. destillerat vatten. Skaka väl, låt stå minst en månad för användning.

Doftkrus/stenar, potpurrier, doftpåsar:

Doftkrus/stenar: I ett krus hälls utspädd olja (spädes med vatten) i ett speciellt litet krus där oljan sedan tränger ut genom de oglaserade väggarna. En doftsten är en särskild oglaserad sten som hängs upp för att sprida väldoft då man droppat eterisk olja på den.

Potpurrier: Torkade blommor läggs i en skål, på ett fat eller annat vackert kärl. Några droppar eterisk olja stänks över och det hela ställs att sprida en mild väldoft i rummet.

Doftpåsar: Torkade örter läggs i ett vackert litet tygstycke som sedan knyts ihop att läggas t.ex. i ett linneskåp. För att förstärka doften kan man droppa på eterisk olja.

Gurgling:

För behandling av munsår, halsont, dålig andedräkt och andra tandkötts- och muninfektioner.

En droppe tea-tree eller pepparmynta tillsätt ett glas ljummet, kokt vatten. Blanda väl, gurgla och spotta ut.

Aromaoljornas användning - vilken olja vid vilket tillfälle?

Stimulerande oljor - mot energibrist och lågt blodtryck:
Kardemumma, ingefära, pepparmynta, rosmarin, timjan.

Avslappnande:
Bergamott, kamomill, jasmin, lavendel, mejram, ros, ylang-ylang.

Afrodisiaka - ökar den sexuella lusten:
Ros, sandelträ, ylang-ylang, jasmin, patchuli, rosenträ, ingefära, kardemumma.

Slemlösande:
Eukalyptus, pepparmynta, rosmarin, tallbarr, timjan.

Antiseptiska - mot virus och andra infektioner:
Bergamott, kryddnejlika, eukalyptus, lavendel, citron, tallbarr, rosmarin, tea-tree, timjan.

Balsamiska - lindrar rethosta och luftrörskatarr:
Sandelträ, tallbarr, enbär, cypress, bensoe.

Renande - mot hudutslag, ledinflammationer:
Grapefrukt, isop, citron, mandarin, apelsin, timjan.

Kramplindrande - mot menssmärtor, matsmältningsbesvär:
Apelsin, tallbarr, lavendel, jasmin, mejram, rosmarin.

Antiinflammatoriska - mot sår, insektsbett:
Bergamott, kamomill, geranium, lavendel, myrra, patchuli, ros.

Antidepressiva:
Bergamott, geranium, jasmin, lavendel, neroli, ros, ylang-ylang.

Mot insekter:
Cederträ, basilikum, citronella, kryddnejlika, eukalyptus, geranium, lavendel, citrongräs, myrten, patchuli, pepparmynta och timjan.

Varning!

* Kontrollera alltid eventuell varningstext innan du använder en ny olja!

Använd INTE eteriska oljor invärtes! De blandar sig inte med vatten och kan skada tarmarnas slemhinnor. Vissa oljor är dessutom giftiga vis peroralt bruk (= via munnen)!!

* Späd alltid ut oljor innan de appliceras på huden. Det enda undantaget är lavendelolja. Man bär vara mycket försiktig då man handskas med dessa oljor så den inte kommer på händerna och därifrån till ögonen. - Skölj i rikligt med kallt vatten i så fall!

Vissa oljor är mer irriterande och löper större risk att framkalla en allergisk reaktion än andra. Följande bör endast användas i en till hälften så stark koncentration som övriga (endast 3 dr. i badvattnet): Basilikum, svartpeppar, kanelblad, kryddnejlika, ingefära, citron, citrongräs, pepparmynta, tallbarr och timjan.

Vid irriterad hud - skölj det utsatta området med kallt vatten.

* En del oljor t.ex. tea-tree kan orsaka retningar i huden hos personer med mycket känslig hud. De bör därför till dessa personer spädas ut i en oljefri gél eller kräm.

* Känslighetsprov: Kolla alltid en ny olja på en liten fläck t.ex. på underarmens insida. 
Tillsätt en droppe. Vänta minst 1 tim. Om rodnad, skölj stället med kallt vatten, sänk koncentrationen, testa igen på en annan fläck eller undvik oljan helt i fortsättningen.

* En del oljor är giftiga och bör därför användas med försiktighet! Ex: Anisfrö, kamfer, kryddnejlika, eukalyptus, isop, muskot, oregano, söt fänkål, spansk salvia.

Farliga oljor som inte bör användas alls: senap, sassafras, vinruta och gråbo.

* Vissa oljor gör huden ljuskänslig och förorsakar hudpigmentering om huden utsätts för direkt solsken eller annat ultraviolett ljus - t.ex. i solarium: Kummin, bergamott, citron, apelsin och lime.

*Alkohol: Ej muskatellsalvia - kan förorsaka överdriven berusning och illamående.

*Homeopati: Använd inte homeopatiska medel ihop med kamfer, eukalyptus och pepparmynta. De tar bort effekten av medlen.

Aromaoljor till barn

 
Keramiktavla från "Agn/Chri´s stengods", G:a Lerberget.

Späd alltid alla oljor till barn!

Oljor till barn: Enbär, eukalyptus, geranium, kamomill, mynta, ros, rosmarin, salvia, sandelträ och tea-tree och lavendel.

Spädbarn 0-12 mån: 1 droppe eterisk olja blandas med 1 msk. veg. olja till massage eller bad.
T.ex. lavendel, ros, romersk/tysk kamomill, neroli eller mandarin.

Barn 1-5 år: 2-3-droppar

Barn 6-12 år: Samma oljor som till de vuxna, men hälften så starkt

Tonåringar: Lika som vuxna.

Vanliga barnåkommor:

Blöjutslag: Tvätta regelbundet med 1 msk. olja + 1 dr. av lavendel eller kamomill.

Sömnsvårigheter: Lavendel eller rom./ty. kamomill i badet eller till massage.

Kolik: 1 msk. basolja + 1-3 dr. lavendel eller romersk kamomill.

Förkylning: 1-3 dr. mandarin i badvattnet vid de första symtomen.

Behandling av vanliga små åkommor - husapoteket.

Snabb smärtlindring och för att stoppa svullnad: Stryk på några droppar outspädd lavendelolja.

Lindrigare brännskador och solsveda: Skölj med iskallt vatten och stryk sedan på ett par dr. outspädd lavendelolja. Upprepas ca. tre ggr. dagl.

Skärsår o.dyl: Tvätta med tvål och vatten. Rengör ev. sedan med kokt avsvalnat vatten med tillsats 2 dr. av antiseptisk olja - eukalyptus, lavendel, citron eller tea-tree.

Infekterade sår behandlas med gél som tillsats: 3 dr. tea-tree, lavendel eller tysk kamomill. Såret bestryks 3 ggr/dag.

Muskelvärk och stukningar: 
Överansträngda muskler - blanda 3 dr. lavendel, rosmarin och mejram i 1 msk. basolja. Massera det utsatta stället.

Spända muskler - Lägg på en varm kompress med ett par dr. mejram.

Stukning - Lägg på en kall kompress med några droppar av lavendel eller kamomill, för att minska svullnaden. Massera inte. Vila den skadade leden!

Reumatiska åkommor/inflammationer:
Avgiftande/renande massageolja med 9 dr. enbär, cypress, tallbarr, fänkål eller citron. 
Het kompress med ett par droppar lavendel, mejram eller rosmarin hjälper till att lindra lokala smärtor.

Antireumatisk olja för allmänt bruk: 2 dr. vardera av citron, rosmarin, tallbarr och enbär + 1 dr. ingefära och svartpeppar i 1 msk. basolja.

Hösnuva:
Den bästa oljan är pepparmynta som kan användas regelbundet - 3 dr. i badvattnet, i en aromalampa eller på lakanet bakom huvudkudden. Den är lugnande och slemlösande.

Vid hösnuveanfall: Häll 3 dr. av en eller flera av följande oljor på en näsduk och andas in ångorna - kamomill, pepparmynta, lavendel.

Vanliga förkylningar: 
Eukalyptus, tea-tree, timjan, pepparmynta och bergamott verkar infektionshämmande och febernedsättande och är de vanligaste "förkylningsoljorna".

Eukalyptus eller tea-treeolja droppas å en näsduk eller på lakanet bakom kudden så man inhalerar ångorna under natten.

Vid frossa, huvudvärk och värkande muskler tar man ett varmt bad med 3-5 dr. av vardera lavendel och mejram.

Nästäppa bekämpas med ångbad med några droppar rosmarin, pepparmynta och eukalyptus tillsatt.

Täppta luftvägar klaras med ett hett bad där man tillsatt 3 dr. vardera av rosmarin, ingefära och lavendel. Ett ångbad kan också hjälpa till: med några dr. rosmarin, pepparmynta eller eukalyptus i.

Massageolja för rygg -bröstmassage - effektivt mot nästäppa och hosta: 1 msk. basolja + 2 dr. vardera av timjan, eukalyptus och ingefära. Till hosta: 3 dr. tallbarr, sandelträ och lavendel.

Mot nattliga hostattacker: droppa några dr. myrten på lakanet under kudden.

Menstruationsbesvär:
Menssmärtor: Massera magen och nedre delen av ryggen med 1 msk. basolja + 9 dr. lavendel, muskatellsalvia eller mejram.

Premenstruell spänning: Regelbundna bad med 5-10 dr. lavendel, muskatellsalvia eller ros tillsatt. Dessutom ätes kapslar med jättenattljusolja dagl. veckan före mens.

Svullnad, "påsighet" i ansiktet:
Lindras med en kall kompress indränkt med kamomillte som läggs på.

Bölder:

Håll området rent och behandla innan bölden spruckit, för att förhindra att infektionen sprids.
Gör kompress av gasväv. Droppa på 2 droppar vardera av tea-tree och lavendel. Lägg kompressen på bölden. Behandla den sedan med 1 droppe outspädd lavendel minst 3 ggr. dagligen. Täck med plåster bara om nödvändigt.

Fotsvamp:

Symtom: Röd, fjällig hud och klåda - oftast mellan tårna och ibland under naglarna. Låt huden andas genom att bara använda strumpor av naturmaterial såsom bomull och ull.

Gör en blandning av lavendel, myrra och tea-tree. Stryk på den minst 3 ggr./dag. Några droppar kan också tillsättas ett fotbad.

Munsår och herpes:

Blanda 3 dr. tea-treeolja med 1 tsk. gel. Stryk på flera ggr. per dag så fort symtomen visar sig.

Om huden fortsätter att spricka kan man växla mellan kuren och ringblomsalva för att hålla den mjuk.

Åderbråck och hemorrojder:
Båda åkommorna är utvidgade ådror i benen resp. ändtarmen.

Måttlig motion förbättrar dem båda eftersom orsaken är dålig blodcirkulation. Andra förbättrande och förebyggande åtgärder är avlastning av fötterna (högläge), förbättrad mathållning och viktminskning.

5-10 dr. cypress- eller geraniumolja tillsätts badvattnet. Andra användbara oljor är: Lavendel, enbär och rosmarin.

Massageolja mot åderbråck: 6 dr. geranium och 2 dr. cypress blandas med 1 msk. basolja. Massera mycket varsamt benen med oljan, från vrist till lår. Själva åderbråcken masseras inte!

Olja mot hemorrojder: 2 dr. myrten, geranium eller cypress rörs ut i 1 tsk. basolja till en salva som gnids in runt ändtarmsområdet v.b.

Vårtor och liktornar:

För sådana som, liksom jag, är allergiska mot acetylsalicylsyra så är behandlingen av ev. vårtor svår. De preparat som tillhandahålls på apoteken innehåller nämligen samtliga detta ämne!

Denna alternativa behandling tar längre tid än apoteksbehandlingarna, men är synnerligen effektiv om man är tålmodig och noggrann.

Häll en enda droppe outspädd tea-treeolja direkt på vårtan eller liktornen och täck med plåster. Det kan ta tid innan man ser resultat - men behandlingen är effektiv om man bara har tålamod!

Stressrelaterade åkommor

Då vi är stressade blir vårt immunförvar nedsatt och vi blir mottagliga för diverse åkommor som kroppen annars skull ha klarat av utan att vi ens visste att vi drabbats.

De aromatiska oljorna hjälper till att förändra sinnesstämningen och dämpa oron. Med hjälp av dem kan vi stilla sinnet och kanske kunna hitta en harmoni. Orsakerna till stressen måste man dock vidta andra åtgärder för att förändra, men detta kan vara en hjälp på vägen.

- aromatiska bad, doftlampor, stillsam musik, promenader Qigong och/eller andra lugna motionsformer, levande ljus samt tidvis frånvaro av TV, dator och telefon bidrar till att lugna sinnet och finna en stilla lycka - harmoni!

Deppighet, apati, brist på energi:
Bergamott, geranium, jasmin, ros, basilikum och neroli verkar uppiggande och energigivande.

Deppighet, rastlöshet, oro:
kamomill, lavendel, sandelträ, ylang-ylang, muskatellsalvia och atlascederträ verkar avslappnande.

Trötthet, dålig cirkulation och lågt blodtryck:
Rosmarin är den mest användbara. Den är mycket uppiggande och stärkande.

Utmattning av emotionell karaktär:
Jasmin, ros, bergamott eller geranium är mentalt återupplivande och uppiggande oljor.

Matsmältningsbesvär:
Effekterna av följande förstärks om man samtidigt dricker té med pepparmynta, kamomill eller fänkål.
Nervösa magsmärtor: Varsam massage med 1 msk. basolja + 9 dr. lavendel, kamomill eller mejram.
Gasbildningar: Massage med 1 msk. basolja + 9 dr. pepparmynta.
Lindrig förstoppning: 1 msk. basolja + rosmarin, citron och/eller pepparmynta. 
Diarré: 1 msk. basolja + 9 dr. timjan, eukalyptus och/eller tea-tree.

Huvudvärk och migrän:
Spänningshuvudvärk lindras genom stretch av nackens muskler och massage av pannans muskler (vid hårfästet) och i tinningarna med lavendelolja. Axelmassage kan även göras med 1 msk. basolja + 3 dr. lavendel och/eller mejram.

Migrän: En kall kompress med 1 dr. lavendel pressad mot tinningen kan hjälpa till att lindra obehaget vid ett anfall. 
Förebyggande - daglig användning av avslappnande och lugnande oljor i bad, till massage och parfym.

Svårigheter att slappna av och sömnrubbningar:
Ta gärna ett varmt bad före sänggåendet, med följande oljor tillsatta: 3-5 dr. vardera av lavendel och mejram eller kamomill och neroli.

Badolja för det allmänna välbefinnandet: Jasmin och geranium eller bergamott och muskatellsalvia (antidepressivt) eller sandelträ och ros (lugnande) eller jasmin och geranium (milt stimulerande).

Aromaterapi vid graviditet, medicinering, epilepsi, tillsammans med alkohol, homeopati och/eller andra extraordinära tillstånd samt behandlingar.

Graviditet:

Under graviditet bör man endast använda hälften av den rekommenderade styrkan av hänsyn till det växande fostret.

Oljor som är giftiga eller stimulerar livmodern utesluts helt = basilikum, kanelblad, citronella, mauskatellsalvia, kryddnejlika, isop, enbär, mejram, myrra, sp.salvia, dragon och timjan!
Oljor som bör undvikas de första 4 mån.: Alla sorters cederträ, pepparmynta, rosmarin och söt fänkål.

Förhindra bristningar i huden:
2dr. lavendel och 1 dr. vardera av neroli och olibanum blandat med 1 msk. vetegroddsolja.Denna olja är avsedd för lätt massage av mage och bröst.

Avslappnande bad:
3-5 dr. av någon av följande oljor i badvattnet:
uppiggande - bergamott, apelsin, mandarin, geranium och jasmin.
avslappnande - sandelträ, lavendel, ros, kamomill, pathuli och ylang-ylang.

Massage mot ryggvärk:
Ligg på ena sidan, massagen görs mot ryggslutet med oljeblandningen 1 msk. basolja + 3 dr. lavendel och romersk/tysk kamomill.

Under förlossningen:
Fast massage av nedre delen av ryggen med 1 msk. basolja + 5 dr. muskatellsalvia och 2 dr. vardera av ros och lavendel.

Efter förlossningen: 
Bivaxsalva med lavendel eller ringblomma är smärtlindrande och gynnar läkningen av såriga bröstvårtor.

Trötthet och lindrig deppighet kan mildras genom uppiggande och stärkande oljor såsom lavendel, bergamott, jasmin, ros och neroli.

Sjukdomstillstånd och medicinering:

Aromaterapi ska aldrig ersätta läkarvård! Observeras bör att medicineringen kan påverkas av oljorna.

Epilepsi: Undvik följande oljor som har en kraftig påvekan på nervsystemet: Söt fänkål, isop, och alla sorters salvia.

Högt blodtryck: Följande örter kan öka trycket och bör därför undvikas: Isop, rosmarin, salvia, timjan.

Hud- och hårvård

De eteriska oljorna absorberas lätt av huden och är därför idealiska till hudvård. De stimulerar cellernas ämnesomsättning, förbättrar cirkulationen och hjälper till att avlägsna slaggprodukter. Huden blir vitalare och sundare.

Eftersom håret är en så viktig del av vårt utseende är det bra att hålla det så fräscht och friskt som möjligt. De eteriska oljorna kan användas på många olika sätt för att stärka olika typer av hår.

Massor av recept på bra hud- resp. hårvårdspreparat finns i de böcker om aromaterapi och naturlig skönhetsvård som biblioteken tillhandahåller för utlåning.

Eteriska oljor för njutning och välbefinnande

Aromatiska bad: Se sidan om "Att orka älska livet" samt receptsidan till "kryddväxter och läkeörter".

"Få igång kroppen" - bad = uppiggande: 
5-10 dr. av geranium, ros, rosmarin och/eller enbär.

"Före sömnen" - bad = avslappnande:
5-10 dr. av muskatellsalvia, kamomill, mejram eller lavendel.

Rumsdofter: Förr strödde man väldoftande örter och kvistar på golvet för att sprida väldoft och för att hålla ohyra och smittämnen borta.
Kvinnorna gjorde i ordning en potpurriskål till varje rum.

Uppfriskande - för kök och badrum: Bergamott, tallbarr, citron, citrongräs, basilikum, geranium.

Feststämning - vardagsrum: En blandning av varma och kryddiga örter - Apelsin, kanel, koriander eller muskot.

Sexuellt stimulerande, eller avslappnande - för sovrummet: Jasmin, ylang-ylang, muskatellsalvia eller lavendel, rom. kamomill, geranium.

Luktreducerande: Pepparmynta, basilikum.

Uppiggande, koncentrationshöjande - för arbetsrum: Rosmarin, citron och basilikum.

Insektsfrånstötande: Citronella, citrongräs, atlascederträ, lavendel, basilikum, timjan och eukalyptus.

Afrodisiaka:
Badolja: 5-10 dr. av ylang-ylang eller patchuli, jasmin, ros i badvattnet ger en romantisk stämning tillsammans med levande ljus och mjuk musik.

Sensuell massageolja: 4 dr. vardera av ros, sandelträ + 1 dr. svartpeppar i 2 msk. basolja.
3 dr. vardera av ylang-ylang, muskatellsalvia och jasmin + 2 msk. basolja.

De kan även användas till att parfymera sängkläderna med. OBS! De får inte komma i kontakt med kondomer - kan skada gummit!

Det är viktigt att endast köpa de rena, eteriska oljorna - de syntetiska har ingen effekt utan fungerar bara som spridare av väldoft.

Förvara alltid de eteriska oljorna mörkt och svalt, väl etiketterade och oåtkomliga för barn och djur.

Lycka till.

Senaste kommentarer

15.11 | 18:55

Gäss är mycket svårare att sätta ihop än höns. Gränsa av gåshuset och släpp...

07.11 | 17:01

Hej i höstrusket Jag har två ung gäss som ska flytta ihop med 3äldre. Hur sk...

24.06 | 08:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

26.04 | 21:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker ja...