Ensgårdens kurser

Kurserna hålls, beroende på årstid, antingen i vår hemtrevligt inredda loge eller i vår stämningsfulla 
300 år gamla, nyrustade, bakstuga

Maxantal deltagare per kurs: 

* Teoretiska kurser :

Grund- forts: och specialkurser

10 personer på logen eller 6 personer i bakstugan.

Praktiska kurser:

Slakt- och bakkurser.

8 personer på logen eller 4 personer i bakstugan 

Logen

Glas, muggar, porslin och bestick finns

 Kursdeltagarna tar med egen lunch. I det enkla köket går det bra att förvara maten i kylskåpet  för att värma den i mikron eller på bänkspisen.

 HÖNSKURSER

 "Naturligt hönsliv - utifrån hönsens egna behov" 

Christina har mångårig erfarenhet av allehanda sorters  tamfåglar: Div. tropiska sällskapsfåglar, mest papegojor, men sedan 1987 Hedemorahöns och sedan 2013 Skånegäss, tidigare även mångårig uppfödning av kalkoner, vaktlar och duvor. 

Här finns en av landets äldsta rasrena och sk. foundernära besättningar på rasen Hedemorahöns, och vi har även renrasiga Skånegäss i genbank. På Ensgården bor även de två bortskämda "sällskaps"-kalkonerna Goliat och Junie samt hönor av div. raser för självhushållning.

Utbildningar inom området: Christina är Leg. sjuksköterska och Dipl. kostrådgivare samt har veterinärledd fortbildning i djursjukvård  och om djurens näringsbehov.

Grundkurs

26-27 augusti

 Helgkurs kl 10-16 båda dagarna

Max 8 pers 

Dag 1: Olika hönsrasers egenheter - vad vill jag ha och vad kan jag erbjuda mina höns? Hönshus där hönsen mår bra. Hönsgårdar, bl.a. rovdjurssäker gård. Naturligt foder och kraft/vitamintillskott, bristsymtom

Dag 2: Skador, sjukdomar och ohyra, årstidsanpassad hönsskötsel, avel, urval och lite teori om slakt 

Fortsättningskurs

ingen kurs hösten-23

 Max 6 pers 

Vi fördjupar oss i allt som har med våra skyddslingar att göra: 

Dag 1: Olika rasers för- och nackdelar. Årstidsanpassat foder. Näringslära - vad ska man ge, när och varför. Praktiska övningar i att hålla i höns o leta ev ohyra, skador m.m.

Dag 2: Avelsurval - temperament, naturligt och onaturligt beteende utifrån naturliga instinkter, deras språk, praktiska övningar i att ge höna medicin ur spruta i näbben, lägga bandage m.m.

* Del 3  Slaktkurs

4 juni,

16 september

Dagkurs kl 10-16
Max 6 pers per kurs

En dagkurs där deltagarna, under handledning, får lära sig att slakta ungtuppar snabbt, humant och med respekt. Därefter flå och stycka under handledning. Den som vill får sedan ta hem köttet.

 Temadag om Hedemorahöns

17 september

Dagkurs Kl 10-16
Max 8 pers/kurs


Vad innebär begreppet allmogeras?

Hur ska Hedemororna se ut o varför

Vad innebär det att bevara en gammal ras

Hur ska de uppföra sig med bevarade instinkter o varför

Vad menas med att ha genbank?

Hur bör de skötas o utfodras 

BRÖDBAK 

i vedeldad bakugn: 

2/12 Glutenfritt och mjölkfritt bröd, 

3/12 "Vanligt" bröd, med gluten och mjölk


Dagkurs Kl 10 - ca 16.

Baka ditt eget matbröd. Vi bakar 2 brödsorter per kurs, lite olika beroende på årstid och tillfälle

t.ex. semlor, tuttul (mjukt tunnbröd), hårt bröd, fröbröd både hårt o mjukt, dillbröd, ärtbröd och tjockbulla m.m.

Max 6 personer

KOSTKURS

Christinas är Leg. Sjuksköterska och Dipl. kostrådgivare med specialintiktning på paleolitisk/stenålderskost och LCHF, och har även arbetat som Viktväktarkonsulent.

* Helgkurs: Ingen kurs hösten -23

Tema = Naturlig mat

Max 8 pers per kurs

Kl 10-16 båda dagarna

Vi pratar om olika dieter och jämför dem vad händer i kroppen vid olika kostintag och olika dieter, och vi pratar om "Riktig mat" = En kost baserad på rena råvaror - utan kemikalier, utan halvfabrikat, utan tillsatser och annat som vi inte behöver utan snarare blir trötta o sjuka av. Grundtänkandet är sk. stenålderskost - människans ursprungliga kost, den vi är skapta för rent anatomiskt.

En kost utan raffinerade råvaror, kemiska tillsatser 
och utan säd (gluten), socker och mjölk.
 
Dag 1: Teori med dietjämförelser, näringslära - vad vi behöver äta och varför, vitminer/mineraler och bristsymtom, årstidsanpassad kost - när vi behöver äta vad och varför m.m.
Dag 2: Vi går igenom dagens olika måltider med förslag till menyer och lite provsmakningar.

Anmälan till dessa kurser: sms 0723410730
eller via mail:  enskicki@hotmail.com

Möjlighet till bad finns på tomten

Rosmari Björseth 20.08.2021 06:27

Hej! Jag vill gärna gå både grundkurs o fortsättningskursen( var så länge sen jag gick höns i trädgård). Såg att du hade lediga platser. Kvar helgen 26/9.

Christina Wahlström 13.09.2021 21:32

Du är anmäld och välkommen

Rose-Marie Bergström 08.01.2020 11:51

om man vill gå på både grund och fortsättningskursen, hur beter man sig då`?

Christina 14.06.2021 19:07

Välkommen att skicka ett sms eller mail med anmälan

Christina Wahlström 25.03.2020 21:53

Då anmäler du dig till båda

Tina Hansson 24.01.2018 15:21

Hej Christina!

Här kommer äntligen Torbjörn Pehrssons uppgifter.
Kölva gård 116
740 20 Vänge
018-392168
0737248223
thorbjorn.pehrsson@gmail.com

Mvh Tina

Christina Wahlström 03.12.2016 10:30

Priserna står under egen flik. Vill du ha privat info så mailadress mig

Maria Littorin 03.12.2016 10:05

Hej, skulle vilja få mer prisinfo om Hönskursen 2017 på de olika kurs helgerna?
Mvh Maria

Senaste kommentarer

15.11 | 18:55

Gäss är mycket svårare att sätta ihop än höns. Gränsa av gåshuset och släpp...

07.11 | 17:01

Hej i höstrusket Jag har två ung gäss som ska flytta ihop med 3äldre. Hur sk...

24.06 | 08:59

Hej. F för hund, 2 droppar på huden på vuxna djur och 1 droppe på mindre djur

26.04 | 21:05

Hej Minna. Om du fixar någonstans att vara och minst 6 deltagare åker ja...